Respons Pertumbuhan Ikan Kelabau (Osteochilus melanopleurus) Yang Diberi Pakan Menggunakan Bungkil Inti Sawit Dengan Kadar Yang Berbeda

Jordan Pratama, Mohamad Maruf, Heru Kusdianto, Adi Susanto, Komsanah Sukarti

Abstract


Osteochilus melanopleurus (Kelabau in Indonesia) is a freshwater fish found throughout Southeast Asia, including Malaysia, Burma, and Indochina. This fish has a relatively high economic value in some locations, thus it has compelling economic motives to be cultivated. One of the most important aspects in fish farming or aquaculture activities is feed availability. Feed ingredients should have adequate nutrient content, abundantly available and inexpensive. Palm kernel meal (PKM) is one of the by-products of palm oil iondustry. Palm kernel meal contains adequate nutrients to be utilized in fish feed, in addition to being abundantly available and affordable. The purpose of this experiment was to examine the growth response of Kelabau fed various quantities of palm kernel meal (5%, 10%, 15%, and 20%). The results showed that 10% palm kernel meal inclusion produced the highest growth, daily growth rate, specific growth rate, and feed conversion ratio. However, statistical analysis showed that the addition of palm kernel meal had no effect on growth or the feed conversion ratio. 

 


Keywords


palm kernel meal, Osteochilus melanopleurus, artificial feed

Full Text:

PDF

References


Adrianto, L, 2005. Evaluasi Ekonomi Sumberdaya Pulau-Pulau Kecil. Direktorat Jenderal Pesisir dan Pulau-Pulau Kecil. Departemen Kelautan dan Perikanan. Mataram.

Afrianto, E. dan Liviawaty. 2005. Pakan Ikan dan Perkembangannya. Yogyakarta: Kanisius.

Afrianto, E. dan Liviawaty, 1992. Pengendalian Hama dan Penyakit Ikan. Kanisius. Yogyakarta.

Aksan, Hermawan. 2014. Pendidikan Budaya dan Karakter Bangsa. Bandung: Nuansa Cendekia

Asmawi, S. 1983. Pemeliharaan Ikan dalam keramba. PT Gramedia, jakarta

Ayuda, B. 2011. Kandungan Serat Kasar, Protein Kasar, dan Bahan Kering Pada Limbah Nangka yang Difermentasi Dengan Trichoderma viride dan Bacillus subtilis Sebagai Bahan Pakan Alternatif Ikan. Skripsi. Universitas Airlangga.

Boyd, C. E. 1979. Water Quality Management in Pood for Aquaculture, Agriculture Experiment Station. Elsevier Publishing Company Inc. New York.

Djajasewaka, H. 1985. Pakan Ikan. CV. Yasaguna, Jakarta.

Effendie, M.I., 1997. Biologi Perikanan. Yayasan Pustaka Nusantara, Yogyakarta.

Fauzi, Y. , 2012, Kelapa Sawit, Edisi Revisi, Penebar Swadanya, Jakarta.

Hadijah S, Jayadi, Harlina, dan I. Nurkhaliza, 2019. Efektifitas Pakan dari Bungkil Kelapa Sawit terhadap Sintasan dan Pertumbuhan Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Jurnal of Indonesian Tropical Fisheries Vol 2 No 1 Hal 32-42.

Hadadi, A., Herry., Setyorini, A. Surahman dan E. Ridwan. 2007. Pemanfaatan Limbah Sawit Untuk Bahan Pakan Ikan. Jurnal Budidaya Air Tawar. 4 (1) : 11- 18.

Hasniar, Firman dan Yunarti. 2013. Efektivitas Penggunaan Probiotik dan Antibiotik terhadap Kualitas Air dalam Meningkatkan Sintasan Post Larva. Jurnal Galung Tropika.

Iskandar, R dan S. Fitrisadi. 2017. Analisa Proksimat Pakan Hasil Olahan Pembudidaya Ikan di Kabupaten Banjar Kalimantan Selatan. 42(1): 65- 68. ISSN: 2355-3545.+

Kottelat, M., A.J. Whitten, S.N. Kartikasari dan S. Wirjoatmodjo. 1993. Freshwater Fishes of Western Indonesia and Sulawesi. Periplus Eds. (HK) Ltd. And EMDI. Indonesia.

Lastuti, N., L, Suwanti dan G. Mahasri. 2000. Kasus Penyakit Protozoa Ikan Hubungannya Dengan Kualitas Air di Tempat Pembenihan Ikan di Sidoarjo Jawa Timur. Lembaga Penelitian. Universitas Airlangga Surabaya.

Lovell,T. 1989. Nutrition and Feeding on Fish. New York : An AVI BOOK Nostrand Rrinhoid.

Marzuqi, M., dan D.N. Anjusary. 2013. Kecernaan Nutrien Pakan dengan Kadar Protein dan Lemak Berbeda pada Juvenil Ikan Kerapu Pasir (Epinephelus corallicoral). Jurnal Ilmu dan Teknologi Kelautan Tropis, 5(2) : 311- 323.

Mudjiman, A., 2004, Makanan Ikan, Penerbit Penebar Swadaya. Jakarta.

Mustofa, A., H. Sri, dan R. Diana. 2018. Pengaruh Periode Pemuasaan terhadap Efesiensi Pemanfaatan Pakan, Pertumbuhan dan Kelulushidupan Ikan Mas (Cyprinus carpio). Pena Aquatika.

Pamungkas, W. 2013. Uji Palatabilitas Tepung Bungkil Kelapa Sawit yang Dihidrolisis dengan Enzim Rumen dan Efek terhadap Respon Pertumbuhan Benih Ikan Patin Siam (Pangasius hypophthalmus sauvage). Berita Biologi 12(3): 359 – 362.

Rosita, A. Mangalik., M. Adriani., dan M. Mahbub. 2012. Identifikasi dan Potensi Parasit Pada Sumber Daya Ikan Hias di Danau Lais Kalimantan Tengah. EnviroScienteae

Rostika, r., 1997. Imbangan Energi Protein Pakan Pada Juwana Ikan Mas [Tesis] Pasca Sarjana. Universitas Padjadjaran

Rusmiyati, Suminto, dan Pinandoyo. 2017. Pengaruh penggunaan tepung bungkil kelapa sawit dalam pakan buatan terhadap efisinsi pemanfaatan pakan dan pertumbuhan ikan. Journal of Aquaculture Management and Technology 6(4):182-191.

Yanto, Hendry., R.H. Setiawan., E.I. Raharjo. dan Farida. 2018. Pengaruh Pemberian Dedak Halus Fermentasi Dalam Pakan Terhadap Pertumbuhan Dan Efisiensi Pemberian Pakan Ikan Lele Sangkuriang (Clarias gariepinus). Jurnal Ruaya 6 (2)

Zonneveld, N.. E.A. Huisman dan J.H. Boon. 1991. Prinsip-prinsip Budidaya Ikan. PT. Gramedia, Jakarta. 318 halaman.




DOI: http://dx.doi.org/10.33087/akuakultur.v8i2.173

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Jurnal Akuakultur Sungai dan Danau Published by Aquaculture Program Study, Faculty of Agriculture, Batanghari University
Adress: Fakultas Pertanian, Jl.Slamet Ryadi, Broni-Jambi, Kec.Telanaipura, Kodepos: 36122, email: akuakulturfpubr@gmail.com, Phone: 0741-60103


Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.